Vous, les Montagnes, donnez-moi un corps!


Donnez-moi un corps,
vous, les montagnes,
les mers,
donnez-moi un autre corps,
que je puisse decharger ma folie
en plein!


Pamantule larg fii trunchiul meu,
fii pieptul acestei napraznice inimi,
prefa-te-n lacasul furtunilor, cari ma strivesc,
fii amfora eului meu indaratnic!


Mais je n'ai que toi, mon corps passager.....

miercuri, 24 martie 2010

Te inteleg........sau te aud?

Azi am participat la o sedinta de "interactiune cu managementul", si printre picaturi de gandire corporatista s-a ajuns la subiectul de a empatiza. Ce inseamna si daca se poate vorbi despre asa ceva in realitate si in afaceri. Si avand in vedere ca persoana care vorbea ne-a zis ca nu crede in asa ceva ne-a pus pe noi, in jur de 20 de tineri sa ne dam cu parerea.Si? Si cam nimic.Te inteleg nu inseamna epatizez.
Exemplu: Ai nevoie de o hartie de la stat/ banca. Te invoiesti de la servici, in schimbul a diverse promisiuni, alergi prin trafic si imbulzeala ca sa jungi cat mai devreme, te asezi la o coada ca sa iei un bon de ordine, si apoi la alta ca sa iei formular de completat, intrebi in stanga dreapta la care din ghisee trebuie sa stai, si dupa multi umeri ridicati si raspunsuri contradictorii iti alegi o coada, folosind tehnica ala-bala-portocala, dupa cel putin juma' de ora iti dai seama ca ai depasit cu mult ora la care ai zis ca o sa ajungi la munca, te gandesti la alte promisiuni de revansare si scuze penibile, intre timp coada inainteza cu pasul furnicii, niste pensionari care oricum nu au nimic de facut toata ziua se mai baga in fata "pentru informatii" si uita sa mai plece, si incepe sa ti se ridice pulsul, dar te calmezi zicand ca macar nu se intampla in fiecare zi, si in cele din urma, ajungi la capatul drumului, inmanezi actele si auzi "imi pare rau, dar va lipseste "x" si trebuie sa mergeti la "y" si apoi sa reveniti, si atunci iti vine in minte imaginea taurului la corida si cu o voce gatuita "Doamna, itelegeti ce inseamna asta?"raspunsul vine calm si rar, ca de la o rumegatoare "Inteleg, dar nu va pot ajuta"
Acest "te inteleg", este o afirmatie perfect adevarata. Se traduce prin "Cuvintele pe care mi le spui, le aud si creierul meu le decodeaza si rezulta ca folosim acelasi limbaj de semne."
Se poate spune ca exista empatie?
De fapt adevarata intrebare este "Intelegi de fapt tot ce a trebuit sa fac ca sa fiu aici, azi, la aceasta ora??? "
De cate ori nu folosim acest "inteleg" incercand sa calmam, sa oferim alinare cand mai simplu ar fi sa spunem "te aud", ca pana la empatie este cale lunga.
Definitie: Formă de intuire a realității prin identificare afectivă;Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică.
Simplu! Te inteleg este legat de cognitie, de creier si celalt te inteleg este legat de suflet. De ce? De ala care nu stim unde este, dar prin care traim si simtim. Ala pe care il folosim din ce in ce ma putin incat avem parinti care nu-si merita acest nume si semeni care ne sunt mai mult calai decat frati sau prieteni.
Cand o sa incepem sa privim, ascultam, vorbim cu sufletul, in loc sa folosim forme ale materiei?
Mai stim cum?

2 comentarii:

  1. Ar trebui sa ne amintim. Sigur ne putem amintii. Sufletul nostru exista, trebuie doar sa il stergem de praf, sa ii zambim si sa incep sa il folosim. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru faptul ca traim intr-o era a vitezei si a divortului la fiecare pas si nu numai, fiecare om e preocupat de propriile probleme incat sa stea sa puna suflet sa te asculte cu adevarat e foarte greu si rar, ceea ce este foarte trist din pacate.

    RăspundețiȘtergere