Vous, les Montagnes, donnez-moi un corps!


Donnez-moi un corps,
vous, les montagnes,
les mers,
donnez-moi un autre corps,
que je puisse decharger ma folie
en plein!


Pamantule larg fii trunchiul meu,
fii pieptul acestei napraznice inimi,
prefa-te-n lacasul furtunilor, cari ma strivesc,
fii amfora eului meu indaratnic!


Mais je n'ai que toi, mon corps passager.....

luni, 4 ianuarie 2010

Oaia neagra

Apelativul de "Oaie neagra", foarte des folosit in limbajul uzual, echivalent cu "Cal breaz", intotdeauna a avut o semnificatie negativa.Sincer nu inteleg de ce este asta o jignire; ar trebui tratata ca un compliment.
Dintr-o turma de oi, toate albe, se nimereste una care sa fie neagra. Ce drama! Ce tupeu!Cum a indraznit cineva sa sparga tiparele? Sa nu respecte regulile familiei, societatii? Sa nu merga pe acelasi drum cu ceilalti?
This is unaceptable! (cum se zice pe la noi).
Noroc ca am scapat de comunism, ca amarata aia ar fi fost luata pe sus si vopsita asa de repede ca nici n-ar fi apucat sa zica "Meee".
Si totusi, in tarile dezvoltate (nu inca la noi din nefericire), copiii sunt incurajati sa devina niste oite negre. Daca tot nu este de la natura macar atitudinea sa iasa in evidenta: It's all about the atitude!
Si asa, fiecare incearca cum poate: ba cu parul valvoi si colorat in rocvaviv, ba cu silicoane, ba cu tatuaje, si lista poate continua la nesfarsit, ca doar imaginatia omului este bogata si diversa.
Si totusi nu cred ca ne gandim prea mult ce inseamna acest "altfel". Oare poate spune cineva ce este alb si negru, cand perceptiile noastre se limiteaza la bastonase si conuri, cand suntem sclavii propriilor noastre vicii? Sunt prea putini cei care au curajul sa fie diferiti, care incerca diverse modalitati sa se cunoasca sa traiasca cu adevarat, chiar cu pretul de a fi neintelesi si marginalizati.
Este foarte curioasa acasta mentalitate a omului de a se crede intotdeauna mai bun decat celalalt, de a-si lua aceast acest drept de a judeca si a spune ce e bine si ce nu. De la cine?
Nu inteleg de ce ne asumam riscuri dintre cele mai ciudate si nu acceptam macar ideea ca a fi "oaia neagra" este o normalitate.
Parintii nu vor copii diferiti. Sunt complicati, vin fara manual de utilizare si sigur trebuie sa aiba o problema. Ei trebuie sa fie "in rand cu lumea" si au ca exemplu pe "x" sau "y" care au: bani, masina, casa; "tot ce trebuie unui om"
Si dupa ce te-au pus in rand iti spun ca "esti destul de mare sa te descurci si singur".
Si cam trist iti dai seama ca "all the above" nu mai conteaza deloc atunci cand esti doar un nume, cu o viata care nu te reprezinta si te obliga sa-ti iei singur haina cea alba si sa spui "multumesc pt ajutor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu